כתב: עידו גנור, מנהל חטיבת הדיגיטל, לוטם
הוא מככב כמעט בכל מודעת דרושים לתפקידי פיתוח הדרכה, עולה 1300$ לשנה וחגג השנה 10 שנות הפקת תוצרי למידה. מיהו Articulate Storyline ומדוע הוא – עדיין – כל כך נוכח בחיים שלנו?
לפעמים אפשר ללכת לאיבוד משפע הכלים ללמידה מתוקשבת. את חלקם אנחנו רואים ממש בכל מקום – בגן ובבית הספר, באירוע פרידה מאיזו מנהלת בכירה במשרד וגם במסיבת יום ההולדת של דוד פנחס. אבל כשצוללים לעולם הארגוני מסתמן שינוי, ומורגשת דומיננטיות של מספר מצומצם של כלים וביניהם Storyline .
מאיפה נובע ההבדל?
ארגונים עסקיים, בעיקר גדולים, שואפים לנהל את הלמידה שלהם במערכת ניהול למידה – LMS.
מערכות אלו מאפשרות – בין היתר – להפיץ ללומדים יחידות לימוד בעזרת מנגנונים חכמים ולנהל מעקב ובקרה אחרי ביצוע הלמידה וכתוצאה מכך גם אחרי הכשירות של העובדים.
מי ביצע את הלמידה, ומי עדיין לא? מה היה הציון? האם יש טעויות נפוצות שמעידות על פער ידע? האם הלומדים שלנו מעדיפים ללמוד ביום או בלילה, מהנייד או מהמחשב?
סנכרון המערכת ל”עץ הארגוני” – רשימת העובדים, התפקידים והכפיפות, הוא מפתח לשליפת דוחות ולהוספה וגריעה של עובדים עוזבים ומצטרפים.
מה בין ניהול הלמידה לכלים ללמידה מתוקשבת?
את יחידת הלימוד אשר מופצת לעובדים באמצעות מערכת ניהול הלמידה צריך לרכוש, או לפתח.
אמנם חלק ממערכות ניהול הלמידה כוללות רכיב מובנה לפיתוח יחידת לימוד, אבל רכיבים אלו גם לא תמיד ברמה גבוהה וגם אם כן – הם מייצרים תלות במערכת ניהול הלמידה שאינה תמיד מומלצת (וזאת מכיוון שמעבר למערכת אחרת, במקרה הצורך, הופך לתהליך מסובך מאוד כי צריך להחליף גם את המערכת וגם את התוכן שכלול בה).
הפתרון, אם כך, הוא לפתח את יחידת הלימוד בכלי חיצוני.
אולם רבים מהכלים פופולריים ביותר – כמו KAHOOT, POWERPOINT או CANVA סובלים מבעיה אחת יסודית: הם לא יודעים “לדבר” עם מערכות למידה.
כדי שהמערכת תקבל מיחידת הלימוד “משוב” או “שדר”, שתיהן צריכות לתקשר זו עם זו.
שדר כזה לדוגמה יישמע פחות או יותר ככה: “המשתמש השלים את המשימה בהצלחה; זה לקח שש דקות והתקבל ציון 75; המשתמש טעה בשאלות ג’ ו-ח'”.
רוב מערכות הלמידה מסוגלות לתקשר באמצעות שפה מוסכמת – תקנים סטנדרטיים כמו SCORM הוותיק, TIN CAN או AICC – עם כל יחידת לימוד שתומכת בתקן.
בשפה המקצועית, הבעיה היא שהכלים הפופולריים שהוזכרו קודם “לא תומכים בסקורם”, כלומר יחידות הלימוד שהם מייצרים לא מסוגלות לתקשר עם מערכות ניהול למידה .
מה הפתרון?
לפחות “על הנייר”, יש לא מעט פתרונות. יצרנים רבים פיתחו כלים שכן מסוגלים “לתקשר” עם מערכות למידה. הכלים האלו מאפשרים לבנות יחידות לימוד מתוקשבות מסוגים שונים, לשלב בהם גרפיקה, אינטראקציה, צילומי מסך, דילוג בין פרקים, וידיאו ועוד. די בחיפוש קצר בגוגל אחרי e-Learning authoring tools כדי למצוא לפחות עשרה כאלו.
הסיבה שהשוק הישראלי כל כך מאוהב דווקא במוצר אחד – Articulate Storyline – נובעת בראש ובראשונה מהעובדה שהוא תומך בצורה מצוינת בשפה העברית. חלק מהמתחרים שלו מוצלחים מאוד, אבל… לא בשפת הקודש. סיבה נוספת היא שהפופולריות מייצרת מסה קריטית. ככל שיותר מפתחים ומפתחים בקיאים ב- Storyline, כך לארגונים יש מאגר גדול של תוצרים שפותחו דווקא איתו וכדי לתחזק אותם דרושים מפתחים שבקיאים ב… Storyline.
זו גם הסיבה שאפילו בקרב ארגוני הייטק שפעילים בישראל, ומנהלים את התקשורת באנגלית, הדומיננטיות של Storyline מורגשת – לצד כלים נוספים.
כיום, ניתן לרכוש את Storyline בחבילה בשם Artucilate360 אשר כוללת מספר תוכנות נוספות, שלאחת מהן נתייחס בהמשך הכתבה.
יתרונות וחסרונות
יתרון בולט נוסף של Storyline שרלוונטי בחלק מהארגונים הוא העובדה שכל העבודה איתו נעשית באופן מקומי – On premise – ולא ע”ג שרת אינטרנטי מרוחק. ארגונים בעלי רגישות גבוהה לנושאי אבטחת מידע – לרוב פיננסיים, טכנולוגיים או ביטחוניים – נמנעים מלהעלות את החומר שלהם לענן, בעיקר כשלא ברור עד הסוף מי בדיוק מנהל את ה”ענן” הזה.
כך לדוגמה, כאשר אנחנו מעלים ל- KAHOOT חידון על המשימות לנעילת הסניף הבנק בסוף היום, איך אנחנו יכולים לדעת מי יכול לגשת למידע הזה? ואיך נשכנע את מנהלת אבטחת המידע שהכלי החדש שראינו אתמול במסיבת חנוכה מספיק מאובטח כדי ליצור בעזרתו אינפוגרפיקה מעוצבת של תוצאות הרבעון?
לצד היתרונות, Storyline סובלת גם מחסרונות.
העיקרי שבהם הוא העובדה שהתוצרים שמופקים איתה אינם רספונסיביים, כלומר לא מתאימים את עצמם לגודל המסך. בשונה מאתרי אינטרנט שמזהים את המכשיר שממנו גולשים בהם ומתאימים את עצמם (Respond), כלומר מוצגים בצורה אחת ע”ג מחשב ובצורה אחרת בטאבלט או טלפון – תוצרי Storyline הם אדפטיביים, כלומר “נמתחים” לאורך המסך אבל לא משנים את הפונקציונליות שלהם.
חיסרון נוסף הוא הקושי היחסי בתפעול התוכנה. דרושה השקעת זמן לא מבוטלת כדי ללמוד לעבוד איתה, כדי לפתח יחידת לימוד ובעיקר כדי לתחזק לומדות מורכבות. המשמעות היא שפיתוח יחידת לימוד לוקח זמן. בעידן שבו קצב השינויים מסחרר ואנחנו רוצים פתרונות אג’יליים ומהירים –Storyline כבר לא מתאים לכל תרחיש.
ובכל זאת, מה עם מתחרים?
אם נתעקש, נמצא כמה מתחרים. בערך.
הזכרנו קודם ש- Storyline נמכר בחבילה. אחת התוכנות האחרות באותה חבילה נקראת Rise.
גם Rise הוא מחולל תוצרי למידה מתוקשבים, אבל בשונה מאחיו הגדול הוא רספונסיבי, עובד בענן (הפיתוח נעשה בחלון דפדפן) ושייך לקטגוריה של מוצרי הפקה “סגורים”. העיקרון מזכיר מאוד בניית אתר WIX: ישנן אבני בניין מוגדרות ועם מנגנון פשוט של גרירה ניתן לייצר יחידת לימוד אסתטית בזמן קצר – זאת בשונה מ- Storyline ה”פתוח” שמתנהג כמו קנבס שמקנה ליוצר גמישות רבה מאוד.
למרבה הצער, Rise תומך בעברית במידה פושרת מאוד. ישנם כמה יצרנים ישראליים המציעים פתרונות “פלסטר” ואפשר גם להטמיע את הפלסטר לבד עם מעט ידע בתכנות HTML, אבל בסופו של דבר – התוצרים שהוא מייצר בעברית לא מגיעים לרמת גימור גבוהה.
החדשות הטובות הן שישנם שני מתחרים שדווקא כן תומכים בעברית בצורה מלאה. מבחינת הקטגוריה, שניהם “פתוחים” ודומים יותר ל- Rise מאשר ל- Storyline: זריזים, רספונסיביים ועובדים בענן.
האחד, מוצר כחול-לבן, נקרא Slice והוא פרי פיתוח של חברת הייעוץ ExperTeam.
השני הוא מוצר הולנדי בשם Easy Generator שעבר גיור בשנת 2022 לאחר תחינות חוזרות ונשנות של כותב שורות אלו, ומיוצג כיום בישראל ע”י ג’ון ברייס פתרונות למידה.
החיסרון הטבעי של כלים מהקטגוריה ה”סגורה” (Rise, Easy Generator, Slice) הוא שחופש הפעולה של המפתח מוגבל. אם ב- Storyline ה”פתוח” אפשר לעשות, פחות או יותר, כל מה שרוצים – הרי שהכלים ה”סגורים” יותר מאפשרים עבודה בתוך מרחב מצומצם בלבד.
חיסרון אחר קשור ל”מסה הקריטית” שהוזכרה קודם. אף אחד מהם לא התייצב – עדיין -כסטנדרט בתעשייה הישראלית כמו Storyline.
איפה אפשר ללמוד?
כבר ביססנו שהשוק הישראלי “בחר” ב- Storyline. בהתאם לכך, חלק מן הקורסים למקצועות הלמידה הארגונית המוצעים היום בשוק כוללים לימוד של הכלי.
בנוסף, ישנו קורס מקוון הזמין בחינם באתר הקורסים המקוונים הלאומי CAMPUS, מבית היוצר של מדור טי”ל (טכנולוגיות ייעודיות להדרכה) בקריית ההדרכה של צה”ל בנגב.
למי שלא מפחד.ת מאנגלית, הרשת מלאה בחומרים, סרטוני הדרכה, מדריכים וכמובן קהילת e-learning heroes אשר מתוחזקת על ידי היצרן Articulate.
לסיכום
שיקלו את היתרונות והחסרון של Storyline לארגון שלכם ואל תחששו לבדוק גם פתרונות מקבילים.