20 טיפים להדרכת און ליין טובה

black-and-white-laptop

נכתב ע”י ספיר נמיר – מנהלת התוכן של limi

גל שני או לא גל שני, כמעט כל הסדנאות והדרכות שהיו אמורות להיות פרונטליות עשו המרה לסדנת און ליין.
אנחנו כאן כדי לסייע לכם לבצע בעצמכם את המעבר מפרונטלי לדיגיטלי, אז העלנו פוסט המלצות בקהילת למידה ארגונית. יש שם מלא רעיונות לסדנאות מהממות של ספקים מוכשרים
והנה ריכזנו לכם את הטיפים העיקריים שלהם ושלנו:

נתחיל במה שכבר נהיה “מובן מאליו” – שפת גוף
בהדרכה פרונטלית שפת הגוף שלנו יכולה להעביר כ-70% מהמסר! בפלטפורמה של למידה דיגיטלית בכלל, ובזום בפרט – היכולת הזאת כמעט ונלקחת מאיתנו לגמרי. המצלמה בזום מציגה במקרה הטוב את הידיים והכתפיים של הדובר והמשתתפים, ובמקרה הרע את הפנים בלבד. כבר הכרנו את “עייפות הזום” על הפלטפורמה שגרמה לשינוי פסיכולוגי התנהגותי של ממש בדרך התקשורת שלנו.
מה בכל זאת אפשר לעשות? לימור דביר ממליצה:

1. להביט לעדשה – תעשו ניסוי, הקליטו את עצמכם מדברים בזום כאשר מדי פעם אתם מקפידים להביט ממש לתוך עדשת המצלמה. כשתראו את ההקלטה לאחר מכן, תראו שבזמן המבט לעדשה נראה כאילו המבט מופנה ישירות אל הקהל.

2. להשתמש בהרבה אינטראקציות – בפוסט הבא בבלוג נפרט כמה כלים שיכולים לעזור לצור אינטראקציה בין המשתתפים למנחה. אבל עדיין לא אבדה הדרך הפשוטה והעתיקה ביותר – לשאול שאלות! השתילו כמה שאלות מראש בתוך ההדרכה שלכם ובקשו מהמשתתפים לענות. אפשר לענות בצ’אט, במחווה עם היד או בדיבור.

3. משפטים קצרים בטונים מגוונים – לכולנו קשה יותר להקשיב לאורך זמן במערכת הזאת, במיוחד כאשר הסחות הדעת שלנו גברו (מיילים שקופצים על המסך, ילדים נכנסים לחדר, השכן מלמטה קודח בקיר). אבל כאשר נשתמש במשפטים קצרים ונעזר בטון דיבור מגוון למשתתפים יהיה יותר קל לעקוב ולהקשיב לנו.

מה עוד??? 

4. אביאל דהן נותן טיפ כללי להכשרות בעזרת סרטונים – תשתמשו בסרטונים שייצרתם בעצמכם, בעזרת שחקנים או העובדים! ככה תוכלו לשלוט טוב יותר בתסריט ובסיטואציה המצולמת, אפשר לצלם ממש במקום ההתרחשות  (במוקד, במשרד של המנהלת או בחדר הבקרה) ולצור תחושה של חיבור עם המקום.

5. עוד טיפ קריטי של סופי שומר, להיערך מראש מבחינה טכנית להרצאה. לבדוק שהמיקרופון, רמקולים אוזניות ומצגת כולם עובדים. לוודא שאתם יודעים איך להגיע למסך הצ’אט בזום, איך להשתיק משתתפים שמפריעים ואיך למנוע ממשתתפים לצייר על המסך בזמן שיתוף תוכן (מנסיון! קרה לי באמצע הרצאה מקצועית והיה לא נעים). אם תתאמנו על אלו מראש, לא תהיו בלחץ כשיצוץ בלת”מ!


6. טיפ קטן גדול – למנות עוזר

addition-black-and-white-black-and-white-chalk

במיוחד למי שעורך הרצאות עם כמות משתתפים גדולה.
להציב מישהו שיעזור לכם ויהיה אחראי על תפעול טכני של הזום, המשתתפים והשאלות.
לשלוח לינקים תוך כדי ועוד. ככה לא תצטרכו להתעסק בתקלה אם תקרה, ותוכלו להמשיך כרגיל בלי הסחות דעת.


7. טיפ אישי שלי, שעלה גם בפוסט ההמלצות המדובר על ידי ענבל כרמי, להכין את המשתתפים מראש למהלך ומבנה ההרצאה.
איך עושים את זה?
שולחים סילבוס או לוח זמנים, הכולל ימים, תאריכים ושעות. טיפ קטן גדול – לכלול בלו”ז את זמני ההפסקות ולעמוד בהם!
לציין בפני המשתתפים באיזה דרך לשאול שאלות:

  • בצ’אט, בסימן הרמת יד
  • בשאלה פתוחה במיקרופון
  • בריכוז שאלות אצל מי שתומך בכם בזמן ההרצאה
  • פעילויות שכוללות את כל המשתתפים, שליפה מהירה או חידות, כדי לעורר את האווירה.

8. לירון נתן מזכיר לנו שלמשתמשי זום בתשלום, יש אפשרות לחלק את המפגש לחדרים. זה יכול לאפשר דיונים בקבוצות קטנות (וככה יהיה פחות רעש ובלאגן, ממש כמו בכיתה אמיתית) להגדיל את כמות המשתתפים המעורבים ולהצית שיח פורה. אחרי זה אפשר להתכנס שוב לזום הכללי ולשתף נקודות מתוך כל חדר.

9. כמובן לא לשכוח, מצגת מצגת מצגת. אבל אחת כזאת שתעבוד בשבילכם ולא אתם בשבילה. טיפים לבניית מצגות אפשר למצוא בקהילה המדהימה !Now you’re talking שהקימה שירלי אמרלד חן, מומחית Powerpoint.

10. רחלי בן עמרם משתפת בטיפ חדש שעוד לא נתקלתי בו! כאשר אתם משתמשים במצגת, אל תשאירו את שיתוף המסך פועל כל הזמן. עשו הפסקות מדי פעם כדי שהמוקד של ההרצאה ומה שהמשתתפים יראו יהיה אתם.

11. טיפ נדיר של עומרי מקמרקולתחום אזור בתוך המצגת בשביל הרצועת המסכים של המשתתפים. הטיפ מיועד למי שמעביר הדרכה בזום, כאשר יש לו רק מסך אחד והוא לא צופה בעזרת האפשרות של “side by side”.תראו את הדוגמה הזאת:
מצגת לזום

12. עידית משה משתפת בטיפ שמקורו בהדרכה פרונטלית – דפי עבודה! כן גם בזום אפשר להשתמש בדפי עבודה. זה יכול להיות קובץ שיתופי שכולם עורכים יחד, מסמך וורד שלאחר מכן ישתפו דרך הזום או אפילו דף נייר פשוט שיציגו למצלמה.

13. נקודה מאוד מאוד חשובה! שמעלה חנה שטיינברג, האיזון של בית-עבודה. כן, גם אם אנחנו פיזית בבית, כאשר אנחנו בשיחת זום אנחנו בעבודה ולכן, עלינו להתנהג במסגרת הזאת באותם קודים הנדרשים מאיתנו גם במשרד. זה כולל לבוש ראוי, בלי הפרעות ויחס מתאים. אבל מה קורה כאשר שיחת הזום מתארכת יותר ממה שתוכננה? על מי שמוביל את השיחה או ההדרכה לשים לב לזמנים ואם התפספס קצת, אפשר להזכיר. אפשר גם לקבוע מראש מה קורה במידה ופגישה מתארכת ולתאם ציפיות בהתאם.

14. אני רוצה להודות לאריק אינגבר ורוני גינסבר על רשימת To Do שהם עשו, לדברים שחובה לבדוק כאשר עושים את ההמרה מפרונטלי לאונליין.
מדובר בהתייחסות כאשר כבר יש קורס קיים, לכן מומלץ לבחון מספר דברים מעבר למה שכבר כתבנו למעלה, כדי שהקורס המחודש יעבוד.

todolist_onlinet

לסיום, אני רוצה לשתף אתכם בכמה טיפים אישיים שלי, לא מתוך נסיון כמרצה בסדנת אונליין, אלא כמשתתפת:

15. לשאול שאלות, אני חוזרת על זה שוב כי מדובר בכלי הכי פשוט ואפקטיבי לעורר את הקהל שלנו, ליצור מעורבות ולתת הרגשה שאנחנו מבינים שהרצאה/הדרכה/הכשרה בזום היא לא פשוטה לכולנו.

16. לעשות הפסקות מסודרות וקבועות מראש, יחד עם זאת לא להסס לצאת להפסקה אם רואים שכולם בזום מנומנמים.

17. לא להיות מי”מ! (מרצה יושב ומדבר) בהרבה מפעילויות האונליין שהייתי בהן במהלך הסגר הראשון, המרצה פשוטו כמשמעו הרצה, לאורך כל מפגש הזום. בלי שאלות מהקהל, בלי יצירת מעורבות, רק הוא והמצגת. לצערי, בגלל שלא הייתה היכולת לראות את חוסר המעורבות של המשתתפים בגלל הזום, זה קרה ככה במספר מפגשים עם אנשים שונים.

meme*תודה ללימור דביר על התמונה

18. תהיו רגישים ותחליטו מתי נכון “להכריח” לפתוח מצלמות. מה לעשות, לא כולנו מרגישים בנוח עם המצלמה של המחשב ובטח שלא עם זאת של הפלאפון. אומנם מהמכשיר הנייד יש כבר מצלמות איכותיות יותר אבל לרוב מחזיקים את הפלאפון בצורת קריאה מה שיוצר זווית צילום מלמטה, והיא לא הכי מחמיאה. מה גם שלפעמים הסביבה בה אנחנו נמצאים לא מסודרת או נקיה ולא נעים לחשוף את זה בפני כל החברים לעבודה. כל עוד המשתתפים מעורבים ופעילים אין למה להכריח את כולם להפעיל מצלמות. הם כבר יעשו את זה לבד כשירצו להצטרף בפעילות שקשורה לכך.

19. ו… לא להיעלב, בהמשך לסעיף הקודם: במיוחד אם ביקשתם להפעיל מצלמות ולא נענו לכם; אם שאלתם שאלה ואין 100% מעורבות; אם לא התחברו כל האנשים שנרשמו. אין למה לציין את זה בפני כולם, מי שלא התחבר, הוא זה שמפסיד.

20. וטיפ אחרון ככה הכי כנה שלנו: נשמות, אנחנו יודעים שאתם גרים בפ”ת ולא נמצאים עכשיו בים בהוואי… אז בואו רגע נדבר על רקעים ופילטרים:

  • פילטר של חוף ים, חלל זז וחתול מנמנם עלולים להסיט את תשומת הלב. בשלב הזה של החיים שלנו כבר ראינו כ”כ רקעים עם בתים של אנשים, ילדים שקופצים על הוריהם, בן/בת זוג שפתאום עוברים בלבוש מינימלי שלפעמים אנחנו קצת מתפללים שזה יקרה כדי שיהיו קצת צחוקים :)
  • שימרו על סביבת העבודה מסודרת (רק לנו ארון פתוח מאחורה שמגע את השכל???).
  • למשקיעים – שימו רקע אחיד ובעל צבע נעים לעין – אפשר לתלות שמיכה או סדין או אפילו לקנות חתיכת בריסטול גדולה מכל חנות הדפסה ויצירה.
  • וקבלו את זה! אפשר להשתמש ברקע או בפילטרים כדי לשבור את הקרח, לסמן מענה לשאלה בצורה ויזואלית ברורה (אדום= לא, ירוק=כן). אפשר גם כדי לחלק לקבוצות והמשתתפים שמים רקע מאחוריהם בהתאם לצבע של הקבוצה.

לסיכום, מקווה שכולנו נלמד וניישם את הטיפים שאמרנו בעצמנו ונזכה להדרכות אונליין מוצלחות!

רוצה לבוא להכשרה הבאה שלנו?

לפרטים נוספים

 

רוצה לקבל את הקטלוג של לימי?

רוצה לקבל את הקטלוג של לימי?

לקבלת התמצית למייל
ולרישום לניוזלטר של limi

לקבלת הסקירה למייל
ולרישום לניוזלטר של limi