הסקירה נכתבה ע”י מיה אלמקייס ורינתיה ברוכים לוין בשיתוף ד”ר ערן גל – HIT בסיוע נוי אנטה, לילך דונשיק, עידו גנור וספיר נמיר *בכל מקום בו הטקסט מסומן ברקע סגול ניתן לעמוד עליו עם העכבר לקבל הרחבה עליו
תפריט
רגע לפני שאנחנו צוללים לתוכן, דגש קריטי! קיים מכנה משותף אדיר בין עולם הלמידה בארגונים לבין עולמות החינוך וההשכלה הגבוהה, עם זאת ההקשר והמטרות שונות מאוד. אנחנו מושפעים ושואבים מידע רב מעולמות התוכן הללו, אך ההתייחסויות בסקירה הן בעיקר לעולם הלמידה בארגונים.
רקע
נתחיל מהגדרה של הגדרה: תֵּאוּרוֹ שֶׁל דָּבָר לְשֵׁם זִהוּיוֹ וְהַבְדָּלָתוֹ מִדְּבָרִים אֲחֵרִים, בֵּאוּר. (מילון אוקספורד) החיים בעידן מהפיכת המידע מאופיינים בהתפתחות טכנולוגית מואצת שמשנה מקצה לקצה את תרבות הלמידה בכללותה. החיבור בין טכנולוגיה ללמידה הוליד גישות למידה חדשות ואיתן הגדרות, מונחים ומושגים שחלקם מוכרים לנו כבר היטב וחלקם פחות. כלומר, נוצרה התפתחות טרמינולוגית מקצועית שלמה. המושגים הללו מסייעים לנו לתאר בצורה מדויקת מה אנחנו עושים לאן אנחנו רוצים להגיע. מגפת הקורונה העמידה את כולנו על הרגליים האחוריות וחייבה אותנו, אנשי הלמידה בארגונים, להסביר לסביבתנו ולעצמנו מה אנחנו עושים ולאן נכון ללכת. לשם כך נדרשת שליטה במושגים. אז החלטנו לעשות סדר בהגדרות ולכתוב אותן באופן מרוכז, מקיף ומובנה. במהלך הכתיבה ראינו ששלל המושגים במקצוע לימדו אותנו הרבה מעבר למה שציפינו. הם האירו את עיננו על התפתחות הלמידה ועל עיצובה כפי שהיא נראית היום. שנתחיל?
תקציר
את הסקירה חילקנו לארבעה חלקים: היסטוריה על קצה המזלג מעבר מהיר מהמהפכה התעשייתית – הכשרה במסות שתוכננו לפי נושאים > לעידן מהפכת הידע – הכשרה לפי תוצאות ותפקיד > לעידן מהפיכת ה-AI – מעבר ללמידה לפי מיומנויות– מעבר מ-Role Based ל-Skill Based. הצורך להכין היום למציאות של מחר, מעלה את החשיבות של התאמת תהליכי הלמידה ללומדים. ברקע, שתי גישות שממשיכות לעצב את עולם הלמידה: ‘פרסונליזציה של הלמידה’ ו’למידה מתמדת’ (LLL – Life Long Learning) כמו גם השלכות ההתפתחות הטכנולוגית המואצת וההתמודדות עם מגפת הקורונה שהאיצה את התהליכים שכבר התקיימו בשנים האחרונות. מושגי על מושגי יסוד שנותנים פרספקטיבה למקצוע הלמידה הארגונית ושתמיד טוב לעשות בהם סדר. עולם הלמידה צועד קדימה ואנחנו רואים תנועה משמעותית מהוראה – מבוססת הקשבה פסיבית > להדרכה – המשלבת למידה פעילה > להנחייה – המעודדת חקרנות ויוצרת למידה משמעותית. מושגים מגוונים – התפתחות הלמידה עולם הלמידה בארגונים מושפע מתמורות רבות וניתן לראות זאת במושגים, בחפיפה ובהתפתחות שלהם, כי הרי כל גישה חדשה יותר צמחה ונשענת על קודמותיה. בנוסף, עולה הצורך בהמשגה מתקדמת יותר שתסייע להבנות את תהליך הלמידה האפקטיבי והיעיל ביותר. בשורה התחתונה אנחנו רואים מעבר: מלמידה > ללמידה פעילה/ התנסותית/ חווייתית > ללמידה משמעותית וכמובן, תנועה מלמידה קלאסית/ מסורתית > ללמידה מתוקשבת > ללמידה היברידית. סיכמנו הכל במפה אחת
היסטוריה על קצה המזלג
מקורם של תהליכי הלמידה בארגונים של היום הוא במהפכה התעשייתית, לפני למעלה מ-150 שנים. הצורך להכשיר כמות גדולה של אנשים לתפקיד מסוים ובמהירות הולידו את מערכת ההוראה הפרונטלית המסורתית: תהליך למידה גנרי עבור כל הלומדים, מאורגן לפי נושאים (ובמידת מה תלוש מההקשר), מותיר את הלומדים פסיביים ולעיתים קרובות משועממים. הרצה מהירה (מאוד) קדימה מביאה אותנו לעידן מהפכת הידע – לצורך ללמוד לפי תוצאות ותפקיד. המגמות החדשות והעדכניות יותר (עידן מהפיכת ה-AI) מדברות על מעבר ללמידה לפי מיומנויות (מעבר מ- Role Based ל-Skill Based). הצורך להכין את הלומדים לצרכים המשתנים בקצב מסחרר, להכין היום למציאות של מחר, מעלה את החשיבות של התאמת תהליכי הלמידה לרוח התקופה ולצרכני הידע – הלומדים עצמם. כך התפתחה גישה חינוכית המכונה ‘פרסונליזציה של הלמידה’, לפיה הלומד במרכז תהליך הלמידה ועל המערכת התומכת להתאים את התהליך למאפייניו כדי לאפשר עמידה אפקטיבית ויעילה ביעדי הלמידה. אחד מהשינויים המהותיים ביותר שגישה זו מביאה עימה הוא העברת האחריות על הלמידה ללומד עצמו. זהו שינוי תפיסתי מורכב שמחייב את כל הגורמים המעורבים בתהליך הלמידה לשנות את ההרגלים הישנים ולאמץ פרקטיקות חדשות שיאפשרו לרעיון הנפלא הזה להתרחש. בבסיס הגישה הזו נעוץ הרעיון כי הלמידה אינה אירוע חד-פעמי אלא תהליך מתמשך LLL – Life Long Learning שניתן לחזור אליו ועליו שוב ושוב ונדרשים עבורו פיתוח, תכנון ותמיכה מתמשכים. תהליך ההסתגלות המתמשך לצד התפתחות טכנולוגית מואצת וכמובן ההתמודדות עם מגפת הקורונה שהאיצה את התהליכים שכבר התקיימו בשנים האחרונות, הולידו ריבוי של גישות ושיטות בשלל כינויים והגדרות, מתוך ניסיונות לספק כלים זמינים ומהירים לעבודה ולהטמעה של שינויים מתפתחים אלו. שלל המושגים המתארים את סל הכלים שלנו כאנשי למידה נשמע מבלבל, ולא סתם: מושגים חדשים נולדים בכל שנה (אם כי לא כולם שורדים) ולא תמיד יש הסכמה רחבה על ההגדרות של מושגים ותיקים יותר. למידה מעורבת (Blended Learning) הוא מושג הנמצא בשימוש מערכות החינוך בעולם כבר מסוף שנות התשעים. המושג התפתח לאורך השנים וקיימת חוסר הסכמה לגבי הכוונה, ההגדרה והמתודולוגיות שלו. המכנה המשותף בין כל הגישות כולל היבט כלשהו של למידה “פיזית”, פנים אל פנים (F2F), המשולב עם למידה דיגיטלית (הדרכה מתווכת מכשיר דיגיטלי) ובמידת מה ניתן להתייחס אליו כאל מונח המהווה “מטריה” רחבה למונחים נוספים. ההתקדמות האחרונה בטכנולוגיית הענן הפכה את הלמידה המעורבת וההיברידית לנגישה ונוכחת יותר מתמיד, וסיפקה לארגונים הזדמנויות חדשות להציע חוויות למידה משמעותיות יותר שיתאימו לצרכים האישיים של מגוון הלומדים שלו. זוהי גישה מקיפה הכוללת בתוכה את תפיסות הלמידה מרחוק. היא כוללת מספר ממדים הכוללים התייחסות למקום הלימוד (פנים אל פנים ומרחוק), לאופן הלימוד (מקוון ושאינו מקוון), לזמן הלימוד (סינכרוני וא-סינכרוני) ולנתיב הלמידה (מאחיד ועד מותאם אישית). בעידן הנוכחי ברור שהכוונה העיקרית היא למצוא את דרך המלך בין שילוב החלקים האפקטיביים ביותר של הלמידה פנים אל פנים עם החלקים האפקטיביים ביותר של הלמידה הדיגיטלית כדי לייצר את חווית הלמידה האידיאלית ביותר. איך עושים את זה? אין פתרון קסם, אבל נתחיל בלעשות סדר במושגים וניתן לקרוא על כך בהרחבה בסקירה על למידה היברידית.
מושגי על
נתחיל ממושגי יסוד שנותנים פרספקטיבה למקצוע ולהקשר ושתמיד טוב לעשות בהם סדר. למידה טבעית שכללה למידת שוליה Apprentice OJT ועוד, היא למעשה השורשים לכל. במרוצת השנים עולם הלמידה הושפע רבות מהפסיכולוגיה הקוגניטיבית שהפכה את תהליכי הלמידה למודעים יותר (מביהביוריזם לקוגנטיביזם לקונסטרוקטיביים). למה זה חשוב? כי למעשה אנחנו במעין מעגל שחוזר לתהליכי למידה טבעיים של התנסות וחקר עצמאי, רק שהפעם יש לנו כלים דיגיטליים משמעותיים יותר. גם פרשנות המושגים מלמדת אותנו על תהליך התפתחות מהוראה – להדרכה – להנחייה. באותה נשימה אנחנו למדים על ההתפתחות בשיטות הלמידה שנעו מפסיביות כמעט מוחלטת (הקשבה פסיבית) לאקטיביות (חקרנות). כל זאת במקביל להתפתחות הדיגיטציה שהובילה לפיתוח כלים ושיטות נוספות לקידום למידה משמעותית, הכוללת במידת מה את השילוב האידיאלי בין למידה פעילה – להתנסותית – לחווייתית. בשורה התחתונה: עולם הלמידה צועד קדימה ואנחנו רואים תנועה משמעותית מהוראה (מבוססת הקשבה פסיבית) – להדרכה (המשלבת למידה פעילה) – להנחייה (המעודדת חקרנות ויוצרת למידה משמעותית). אגב, גם לנו בצוות היה דיון פנימי על ההבדלים. לדוגמה ד”ר ערן גל מציין כי הוא לא רואה הבדל בין הוראה בחינוך להדרכה בתעשייה ברמה מתודולוגית. לטעמו, המעבר המשמעותי הוא מהוראה והדרכה ללמידה, מכיוון שהמשקל עובר מאיש הלמידה ללומד ומשם להתנסות ולמידה עצמאית.
מושגי על
- ביהביוריזם (Behaviorism) – תיאוריה המתמקדת במה שניתן לצפות בו ולמדוד אותו; כיצד אנו מתנהגים ומה משפיע או משנה את זה; מיקוד בגירוי ותגובה (המוח הוא כ”קופסה שחורה”). יש אמת אחת ודרך אחת נכונה לעשות דברים. חוקרים בולטים: פבלובוסקינר.
- קוגניטיביזם (Cognitivism) – תיאוריה המתמקדת בכוח של המוח להחליט שלא על סמך גירוי חיצוני ישיר. לפיה יש אמת אובייקטיבית שעל הגורם המלמד לחשוף בפני הלומד.
- **קונסטרוקטיביזם (Constructivism) – תיאוריה הדוגלת בכך שלא כולם מגיבים לגירויים באופן דומה; הלומד מעורב ביצירת משמעות יחד עם המלמד ולומדים אחרים. לפיה, אין אמת מוחלטת, הידע נבנה ע”י הפרט כחלק מתהליכי החיברות שלו וכן עליו להיחשף בהתאם למאפייני הלומד. חוקרים בולטים: פיאז’הוויגוצקי.
הפסיכולוגיה ההומניסטית פיתחה את התיאוריות המסורתיות יותר ושמה את הדגש בעיקר על המוטיבציה ועל אפשרויות השליטה של הלומד בתהליך הלמידה. כלומר, תנאי הכרחי ללמידה הוא “החופש ללמוד”. בספרו, הניח קרל רוג’רס שאין דרך ללמד מישהו דבר מה חדש ומשמעותי בהתערבות חיצונית או בהוראה שכן למידה היא בעיקרה תוצאה של פעילות פנימית המתבצעת מתוך בחירה אישית של נושאי הלמידה והתמודדות עם מה שהלומד כבר יודע ועם מה שהוא מעוניין לדעת. הלמידה מתעצמת ומניבה פירות משמעותיים כאשר מערכת הלמידה מאפשרת ללומד את החירות לבחור ומספקת עבורו הזדמנויות להסתקרן ולחקור נושאים או בעיות המעניינים או מטרידים אותו במיוחד. *הכוונה לתיאוריות מעולם הפסיכולוגיה של הלמידה ולא לתיאוריות או מודלים בלמידה ארגונית. אבל אם כבר העלנו את הנושא, יש לנו אחלה סקירה על הנושא בלימי, מוזמנים לקרוא. **גיל ציוני אמ;לק את תיאוריות הלמידה שכל מפתח צריך להכיר ולמה הקונסטרוקטיביזם עדיין רלוונטי. להאזנה/קריאה.
- הקשבה פסיבית (Receptive) – הלומד פסיבי בתהליך הלמידה ונדרש לקלוט מידע מבלי לקבל משוב מיידי. דוגמאות טיפוסיות לשיטה זו: הרצאה; לעיתים תשלב קריאה מקדימה או מסכמת.
- הוראה ישירה (Directive) – הלומד נמצא במסגרת המנחה אותו במדויק מה עליו לעשות בתהליך הלמידה. השיטה מורכבת משלושה חלקים עיקריים: הצגה של תוכן לימודי מובנה במנות קטנות; אימון (Practice) מדורג ובצעדים קטנים לקראת רכישת ידע ומיומנויות; הערכת ביצועי הלומדים באמצעות מטלות מובנות. דוגמאות טיפוסיות לשיטה זו: לומדה [Tutorial], חוברת למידה עצמית, שיעור עיוני. מבוססת על הגישה הביהביוריסטית עם נגיעות של הגישה הקוגניטיבית.
- גילוי מודרך (Guided Discovery) – הלומד נדרש לגלות ולהבנות ידע מושגי (מושגים, עקרונות, פרוצדורות) בסיוע מערכת ההדרכה (מנחים, טכנולוגיה ועוד). מבוסס על הגישה הקוגניטיבית הרואה במשוב כמנגנון מרכזי בלמידה עם נגיעות של הגישה הקונסטרוקטיבית. משמש בעיקר ללימוד מיומנויות של פתרון בעיות או ללומדים בעלי ידע מקדים. דוגמאות טיפוסיות לשיטה זו: תרגול פתרון בעיות באמצעות פרויקטים, סימולציות ומשחקי תפקידים.
- חקרנות (Exploratory) – האחריות על הלמידה מוטלת על הלומד, תפקיד סביבת ההדרכה להציע למידה מאגרת ולתמוך בלומד בעת הצורך. שיטה זו כוללת עיצוב של סביבת למידה עשירה, עתירת חומרי לימוד, הצבת יעדים ואתגרי למידה ו’פיגומים’ (Scaffolding) שיסייעו ללומד כאשר הוא נתקל בבעיות (מילון מונחים, הדגמות דיגיטליות ועוד). מבוססת על הגישה הקונסטרוקטיבית.
בהתאם להתפתחות תיאוריות הלמידה ומידת האטרקטיביות שלהן לאורך השנים, ניתן לראות גם התפתחות בשיטות הלמידה מהקשבה פסיבית שאפיינה את הלמידה בתקופת המהפכה התעשייתית לחקרנות שהופכת להיות רלוונטית יותר ויותר בתקופה הנוכחית. *מצוטט בספר: פיתוח הדרכה ולמידה בארגונים – רונן המר וקובי רוזנברג, 2013.
מושגים מגוונים – התפתחות הלמידה
כבר ב-2010 פרופ’ הרפז מציין כי הופעתן של תיאוריות למידה חדשות הובילו לקריסתן של מטרות חינוך מסורתיות שבעצם הפכו את הלמידה עצמה להיות מטרת החינוך. עולם הלמידה בארגונים מושפע מתמורות אלו וניתן לראות זאת במושגים, בחפיפה ובשדרוג, כי הרי כל גישה חדשנית יותר צמחה ונשענת על קודמותיה. בשורה התחתונה: עולם הלמידה ממשיך להתפתח ובכל תקופה עולה הצורך בהמשגה מתקדמת יותר שתסייע להבנות את תהליך הלמידה האפקטיבי והיעיל ביותר. ניתן לראות בצורות למידה רבות גרסה משודרגת יותר של צורות שקדמו לה.
מושגים מגוונים - התפתחות הלמידה
- זמן (מתי): סינכרוני, א-סינכרוני או משניהם.
- מרחב (איפה): פנים אל פנים באותו מיקום פיזי או מרחוק או שניהם.
- אינטראקציה (איך): תקשורת חד-כיוונית, דו-כיוונית או רב-כיוונית; או לחילופין סוג של מעורבות: מאי השתתפות (למידה עצמית ללא אינטראקציה עם אחרים), דרך השתתפות חלקית (כאשר האינטראקציה עם אחרים מוגבלת, מובנית או מבוקרת) ועד להשתתפות גבוהה (תקשורת פעילה ודינמית עם אחרים).
*מקור המונח בעולם ההלניסטי העתיק לציון יצורים מיתולוגיים כגון בתולת-ים (שילוב של דג ואישה) או פגסוס (שילוב של סוס וציפור). בחלוף השנים המונח הורחב והושאל לתיאור מוצרים שבהם מתמזגים או משולבים שני זנים או מונחים. דוגמה לכך אפשר לראות במנוע ההיברידי: הוא פועל גם באמצעות חשמל וגם באמצעות בנזין, אבל היתרון החדש והמפתיע שלו הוא דווקא החיסכון בדלק.
לסיכום
מונחים, הגדרות ומושגים הם תמונת ראי לעצמנו ולאבולוציה המואצת אותה המקצוע חווה. שליטה בהם עוזרת לנו להבין את העשייה הרצויה והמצויה. מקוות שהסקירה תעזור לכם לשים לב לפרטים הקטנים שעושים את ההבדל וכמובן לקבל החלטות מושכלות עבור הנהלות ואנשי למידה בארגונים, כדי לקדם את הלמידה כמנוע צמיחה של ארגונים ואנשים. -אנחנו ממליצות לקרוא בנוסף את הסקירה המקצועית – למידה היברידית, מילון זה בעצם היווה במקור את פתיחתה-
רשימת מקורות
- פיתוח הדרכה ולמידה בארגונים (ספר) – רונן המר וקובי רוזנברג, 2013
- הוראה ולמידה: אנליזה של יחסים – פרופ’ יורם הרפז, 2010
- למידה היברידית מהלכה למעשה – נב גל, 2020
- למידה משולבת (היברידית) – ליאת צבירן וד”ר עופר מורגנשטרן, סקירה לבקשת אגף בכיר אסטרטגיה ותכנון, משרד החינוך, 2020
- יישום מעשי של שיטת הלמידה Blended Learning בהוראת העברית בבתי ספר בחו”ל – יואל ואורלי גנור, 2015
- סקירת ספרות – פרסונליזציה של הלמידה – אור שמש (קרן טראמפ ועמותת בוגרי 8200), 2017
- Does eLearning Work? What the Scientific Research Says! – Will Thalheimer, PhD, 2017 [קישור לבלוג בעברית בנושא זה “מתודיקה”].
- What Role Will Hybrid Learning Play in the Future of K–12 Education? -EdTachMagazin , 2021
- למידה חווייתית ולמידת עומק וכיצד יכולים המורים לטפחן – ד”ר גד אלכסנדר, 2015
- מילון מונחי למידה – מתודיקה
- חווית למידה משמעותית – חוויה, למידה ומשמעות – ד”ר אורית פרנפס, 2012
- למידה היברידית – רחל ארליך (2020)
- סקירת מודלים להוראה ולמידה – (רותי סלמון-בראון) WebAcademix, 2021
- What Is Hybrid Learning? Here’s Everything You Need to Know –Owl Labs , 2020
- What Is the Difference Between Hybrid and Blended Learning? – Cloudshare, 2021
- What is Hybrid Learning? How can countries get it right? – World Bank Blogs, 2021
- Hybrid learning – Insights from three countries – oeb global, 2021
- בחינת התרומה של שלוש מתכונות של הוראה ולמידה להישגי תלמידים בבית ספר יסודי – שושי דורפברגר ואוראל נאמן, 2018
- Effective Use of Collaboration and Social Learning at Workplace to Improve Learning and Performance – eLearning Industry (Vinukonda Parthasarathy), 2018
- פרקטיקות להוראה איכותית – למידה היברידית – פורטל עובדי הוראה | מרחב פדגוגי | משרד החינוך
- כל מה שרצית לדעת על למידה דיגיטלית ולא העזת לשאול – מתודיקה, 2017
- הקומה השלישית” החלה לצמוח והיא מתקדמת היטב : למידה היברדית-תמונת מצב 2020 – עמי סלנט, 2020
- למידה פעילה: עיקרון יסודי ללמידה מוצלחת – שמעון פרוס, לא צוינה שנה
- Virtual Learning Is the Way Forward for Educators – Elmhurst University (Prof. Debra Meyer), 2020
- Self-Learning; Why it’s Essential for You in the 21st Century – Sam Reader, 2018
- Learning theories timeline: key ideas from educational psychology – My Brain is Open, 2020
- למידה היברידית: מודל חדש לעתיד הלמידה – מרכז המחנכים (Microsoft)
- סינתזה של מחקרים 2018: למידה משולבת יותר אפקטיבית מלמידה מקוונת ולמידה פנים אל פנים – עמי סלנט, 2018
- מודלים אפשריים של בתי ספר היברידיים ליישום בישראל 2020-2022 – עמי סלנט, 2020
- Blended isn’t just about online learning—it’s making space for real-world relationships – Digital Learning Collaborative (Julia Freeland Fisher & Jenny White), 2019
- Effective Instructional Models for a Hybrid Schedule – EduTopia (M.J Mercanti-Anthony), 2020
- מיפוי פעילויות מקוונות ככלי לתכנון הוראה מרחוק (מצגת) – ד”ר מירב אסף, 2020
- כיתה הפוכה: כדאי תמיד ובמיוחד בלמידה מרחוק – רחל ארליך, 2020
- Blended Learning Models – BLU_: Blended Learning Univers [קישור לבלוג בעברית בנושא זה “מילים שענת”].
- בונים תכנית למידה היברידית? תתחילו בקטן (ועוד 4 טיפים שיעזרו לכם להצליח) – שירי דייטש, 2021
- דגמי הוראה דיגיטליים – פורטל עובדי הוראה, משרד החינוך
- למה לבחור אם אפשר גם וגם? זה הזמן ללמידה היברידית – שירי דייטש, 2020
- Generic vs. Modality-Specific Competencies for K-12 Online and Blended Teaching – Emily B. Pulham, Charles R. Graham, and Cecil R. Short, 2018
- Online Teaching & Learning Versus Emergency Remote Teaching & Learning – Howard University (Helen Bond, Ph.D), 2020
- על הכלים והשאלות שמייצרים את הלמידה ההיברידית הנכונה (הרצאה בכנס טכנולוגיות למידה HIT 2021) – לילך דונשיק.